Vruchtbaarheidstest Man

Wanneer het zwanger worden niet vanzelf gaat, wil je natuurlijk weten of het aan hem ligt of aan haar. Of het aan de man ligt kun je nu eenvoudig zelf thuis testen, zonder dat de zuster in het ziekenhuis zegt “hier is het bekertje, 3e kamertje links, veel plezier”.

Vruchtbaarheidstest voor mannen
Er is in Nederland al een tijdje een spermatest in de handel (Fertilmarq). Die test controleert of er voldoende spermacellen aanwezig zijn. Maar dit betekent niet dat deze cellen ook in staat zijn om een eicel te bevruchten. Het hangt van 5 factoren af of het zaad van goede kwaliteit is (het aantal zaadcellen, de concentratie van het sperma, de beweeglijkheid van de zaadcellen, de snelheid van de zaadzellen, de vorm van de zaadcellen). Sinds kort is er een nieuwe test, de Fertility Score – Ultieme vruchtbaarheidstest voor mannen. Deze test checkt of het aantal zaadcellen, de concentratie én de beweeglijkheid van de cellen in orde is. Dat biedt veel meer zekerheid.

Klik hier om Fertility Score te bestellen [Fertilityshop.nl]
(Opent in een nieuw vernster)

Hoe werkt de Fertility Score?
Het idee van de test is dat zaadcellen zuurstof verbruiken wanneer zij bewegen. Er wordt zuurstof en kleurstof aan het ejaculaat toegevoegd en afhankelijk van de hoeveelheid verbruikte zuurstof, treedt er een bepaalde verkleuring op. Aan de hand van de verkleuring kan worden afgelezen wat de kwaliteit van het ejaculaat is.

Uitvoering
Je schroeft het “trechtertje” op het “buisje”. De man ejaculeert in een cupje, het volledige ejaculaat moet worden opgevangen.
Dan wacht je een half uurtje om het sperma vloeibaar te laten worden.
Vervolgens moeten er een aantal druppeltjes vloeistof bij (het aantal druppeltjes hangt af van de hoeveelheid van het ejaculaat).
Wekker zetten voor over een uur. Na een uur is er een verkleuring opgetreden en kun je aan de hand van de kleurkaart zien hoe de kwaliteit van het sperma is.

De uitslag
Als de test aangeeft dat je zaad in orde is, dan is het eenvoudig en kun je in principe vanuit gaan dat het bij jou goed zit.

Als de test aangeeft dat je zaad minder actief is, dan ligt het iest ingewikkelder. Het hoeft nog niet te zeggen dat je verminderd vruchtbaar bent. Het kan heel goed zijn, dat een week later bij opnieuw testen prima in orde is.