De huis-tuin-en-keuken zwangerschaptests die net als ovulatietests te koop zijn bij drogist of apotheek zijn even betrouwbaar als die van de huisarts. De test geeft een zekerheid van 99%. De uitslag kan beïnvloed worden door het gebruik van geneesmiddelen voor vruchtbaarheidsbehandelingen die hCG of hMG bevatten. Andere geneesmiddelen voor vruchtbaarheidsbehandelingen, pijnstillers, antibiotica of de pil, hebben, door de bank genomen, geen invloed op de test. Hoewel een zwangerschapstest een negatieve uitslag kan geven, wil dit niet altijd zeggen dat er geen zwangerschap in het spel is. De werking van een zwangerschapstest is gebaseerd op het aantonen van het hCG. Verschillende factoren kunnen de oorzaak zijn van een negatieve uitslag:

De zwangerschapstest te vroeg uitvoeren. Hierdoor bevat het nog niet voldoende hCG. Eenvoudig te bekijken door enkele dagen later nog een keer een test uit te voeren.

De urineconcentratie was niet hoog genoeg en bevat daardoor te weinig hCG. Na veel vocht te hebben gedronken, kan dit het geval zijn. Ochtendurine heeft in de meeste gevallen wel een goede concentratie.

Opgevangen urine heeft een tijdje gestaan, dus niet meer vers.

De urine is opgevangen in een potje dat niet geheel droog en/ of schoon was en bevatte bijvoorbeeld wat schoonmaakmiddel. De tester gewoon in de urinestraal van de vrouw houden, werkt prima.

Geeft een zwangerschapstest een negatieve uitslag en heeft jouw dame toch enkele zwangerschapsvoortekens blijft haar menstruatie uit en komt deze na een week dat je deze zou verwachten nog niet, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.Mocht het deze maand helaas niet gelukt zijn dan is het wellicht een idee om eerst te bepalen wat de meest gunstige periode in een maand is om het bed te delen met jouw partner.

Lees meer over de werking van een zwangerschapstest >